Julkaistu

Sitä saat mitä vahvistat

PALKKAUKSEN OIKEA-AIKAISUUDEN MERKITYS

Olet varmasti joskus joutunut tilanteeseen, että pyydät koiraltasi jotakin ja koirasi tarjoaa 5 eri asiaa sen haluamasi asian perään sellaisella vauhdilla, ettet mitenkään ehdi tuohon pieneen aikaikkunaan palkitsemaan, missä haluamasi käytös tapahtui?

Palkkauksen oikea-aikaisuus voi kuulostaa yksinkertaiselta asialta, mutta todellisuudessa palkkauksen pitää tapahtua x aikaan jotta saadaan x asia tapahtumaan. Koiran kanssa kuitenkin tämä korostuu erityisesti, koska aikaikkuna missä tämä oikea-aikaisuus tapahtuu on todella pieni, puhutaan jopa sekunnin murrososasta erityisesti nopealla koiralla.

Samalla tavalla kuin ihmistäkin, niin koiraakin motivoi onnistumisen tunne ja onnistumisen tunne ohjaa käytöstä haluttuun suuntaan. Toki tähän motivoitumiseen liittyy paljon muitakin tärkeitä elementtejä kuten palkka, ohjaajan olemus, harjoituksien kriteerit, kriteereissä eteneminen jne. Näihin asioihin pureudumme syvällisemmin tulevissa blogikirjoituksissa.

Äärimmäisen tärkeää on ymmärtää kokonaisuus mitä lähdemme tekemään ja mistä pienistä tärkeistä palasista tuo onnistunut kokonaisuus koostuu ja miten palaset vaikuttavat toisiinsa.

 

 

MITÄ TAPAHTUU PALKKASANAN AIKANA

Palkkasanan merkitys koiralle on merkki tulevasta palkasta. Palkkasanalla me merkkaamme juuri sen tietyn käytöksen mitä haluamme vahvistaa. Koira voi olla hyvin nopea liikkeissään, eli tällöin palkkasanan kannattaa olla mahdollisimman lyhyt ja selkeä jotta tietyn käytöksen merkkaaminen tapahtuu nopeasti ja selkeästi. Lisäksi palkkasanan olisi hyvä olla sellainen mitä et muutoin arjessa käytä, vaan palkkasanan merkitys on ainoastaan se, että merkatusta x käytöksestä seuraa palkka. Mikäli palkkasanaa sanotaan arjessa eri yhteyksissä eikä palkkasanasta seuraa aina palkka – palkkasanan merkitys voi muuttua jopa täysin yhdentekeväksi ja tällöin tämä tarkoittaa sitä, ettei tuo palkkasana enää toimi x käytöksen merkkauksessa tehokkaasti.

Erittäin tärkeää on se, että mitä koira tekee juuri sillä hetkellä  kun sanot palkkasanan. Esimerkiksi jos haluat koirasi  tarjoavan sinulle katsekontaktia, Koira katsoo sinua silmiin ja kun sanot palkkasanan, niin koira ehtii vilkaista jonnekin muualle ja palkkasanan perään annat namin. Tämä kaava kun toistuu useamman kerran koira todennäköisesti kokee jonkin muun katsomisen käytökseksi kuin mitä haluat sen tekevän. Koira siis kokee että palkka tulee siitä, kun se esimerkiksi katsoo vasemmalle tai kättäsi jossa esim. palkka on. Mitä useammin palkkauksen oikea-aikaisuus myöhästyy, sitä voimakkaammin koira alkaa tarjoamaan tuota väärää käytöstä, koska palkkasanan virheellisellä oikea-aikaisuudella tuo ei toivottu käytös vahvistuu. Koira saattaa vilkaista sinua silmiin, mutta tarjoaa perään sen käytöksen mitä on vahvistettu tuossa pienessä oikea-aikaisuuden aikaikkunassa.

 

 

ESIMERKKEJÄ ASIAN HAHMOTTAMISEN TUEKSI

Alla muutama esimerkki mitä oli tarkoitus vahvistaa, mutta mihin käytöksen vahvistaminen onkin virheellisellä oikea-aikaisuudella osunut eli mitä käytöstä todellisuudessa vahvistetaan.

1. Istuminen. Koira istuu niin kuin haluamme, mutta palkkasana tulee sillä hetkellä kun koira on nousemassa ylös, jolloin asia on hyvin epäselvä koiralle. Koira ei enää ole varma pitäisikö istua vai seisoa, joten todennäköisimmin tarjoaa halutun istumisen mutta nouseekin sitten seisomaan tai jopa kuullessaan vihjesanan ”istu” jääkin seisomaan.

2. Paikallaolo. Tuleeko palkkasana oikeasti sillä hetkellä kun koira esimerkiksi istuu paikoillaan vai siitä kun koira on nousemassa ylös? Paikallaolossa kun otetaan enemmän etäisyyttä, niin koiran luokse palatessa tämä on tyypillinen ongelma, eli koira ehtii nousemaan ennen kuin ehdit merkkaamaan asian tai antamaan palkan. Paikallaolossa koiraa ei kannata usein kutsua luokse, koska haluat vahvistaa juuri paikoillaan pysymistä eli mene takaisin koiran luokse ja palkitse siten siltä korkeudelta, ettei koira ehdi nousemaan ylös.

3. Maahanmeno. Tässä harjoituksessa usein palkkio annetaan liian ylhäältä, joten koira hiukan nousee jo palkkiota vastaan. Tällöin palkka tulisi antaa tassujen väliin riittävän alas, jotta myös kyynärät pysyvät maassa loppuun asti harjoituksessa. Koira saattaa tässä myös oppia, ettei tarvitse mennä ihan alas asti, vaan menee maahan mutta jättää kyynärät selkeästi ylemmäs. Ole hyvin tarkka, että palkkasana ja palkka tulevat siitä, että koira on maassa ja myös kyynärät ovat maassa.

4. Uloslähtö. Koira häslää ympärilläsi, ehkä haukkuu ja hyppii sinua tai ovea vasten – avaat oven ja lähdette ulos. Mitä asiaa olet vahvistanut? Tällöin tulisi paljon tehdä eteiseen menemistä ilman, että siellä mitään tapahtuu, otat taluttimen käteesi, mutta laitatkin sen takaisin. Kytket koiran mutta otatkin taluttimen pois. Eli tehdään eteiskäytöksestä arkisempaa eli aina ei tapahdu koiran odottamaa asiaa. Kiinnitä todella paljon huomiota tässä siihen, että jos koira on levoton keskeytä harjoitus, jos koira ääntelee, keskeytä harjoitus. Harjoituksen keskeyttämisellä tarkoitetaan sitä, että et katso koiraan, et jatka tilannetta esim. jatka koiran varusteiden laittoa vaan olet tekemättä mitään ja tilanne jatkuu kun koira rauhoittuu. Alkuun tässä saattaa mennä pitkiäkin aikoja, eli ole kärsivällinen ja tarkka. Muista palkita jo pienistäkin rauhan hetkistä (sekunneista). Vaatii todella paljon töitä, jotta mahdollinen väärä käytös muuttuu ja vahvistuu halutuksi käytökseksi. Varaa siis lähtemiseen aina runsaasti aikaa.

 

 

SOLMUTILANTEESSA SELVITÄ MITÄ OLET VAHVISTANUT

Mikäli tuntuu, että nyt olet vahvistanut jotakin aivan muuta mitä sinun oli tarkoitus vahvistaa, niin pysähdy ja pura tilanne. Paras tapa purkaa tilanne on kuvata harjoitus. Varsinkin jos et ole aivan varma missä kohtaa on virheellinen vahvistaminen tapahtunut. Katso tallentamasi treeni ja kirjaa ylös mitä piti vahvistaa, mitä koira teki juuri sillä sekunnin murrososalla kun sanoit palkkasanan, mitä koira teki juuri sillä hetkellä kun sai palkan.

Mikäli esimerkiksi paikallaolossa ajattelet vain, että se nyt ei vaan jaksanut pysyä paikoillaan, niin kysy itseltäsi kysymys miksi? Oliko paikallaolo aika liian pitkä? Oliko etäisyys koiraan liian pitkä? Oletko aina vahvistanut vain paikallaan olevaa koiraa vai onko vahvistetta tapahtunut myös koiran liikkuessa asennosta? Onko ympäristö uusi vai tuttu? Onko ympäristössä jokin uusi häiriö? Onko edellisestä harjoittelusta kulunut liian pitkä aika? Onko kriteereissä edetty liian nopeasti? Kutsutko koiraa luokse paikallaolosta?

 

 

VOIKO VIRHETTÄ KORJATA

Kun olet selvittänyt ongelman eli sen, että mitä piti vahvistaa, mikä käytös on vahvistunut ja miksi – voit lähteä suunnittelemaan harjoitusta uusiksi. Riippuen tietysti siitä, että mikä asia on kyseessä, mutta esimerkkinä maahan meneminen. Haluat vahvistaa maahan menemistä ja sitä, että koira pysyy kyynärät alhaalla loppuun asti, mutta koira on oppinut menemään maahan niin että kyynärät jää ylös tai koira nousee jopa istumaan kesken kaiken.

Tällöin kannattaa purkaa koko maahan menemisen harjoittelu pieniin osiin eli aloitetaan harjoittelu alusta ja ollaan supertarkkoja jatkossa jokaisesta toistosta ja mitä vahvistamme. Maahanmenoa voi myös vahvistaa siten, että sinulla on useampi palkka esim. pieniä nameja kädessäsi ja olet itsekin alempana, jolloin on helpompaa ja nopeampaa palkita koiraa. Anna palkkasana ja palkka tassujen väliin maahan jolloin kyynärätkin pysyvät helpommin maassa asti, anna uusi palkkasana ja jälleen palkka tassujen väliin alas. Kun maahanmeno itsessään on sellainen kun haluat, voi tähän alkaa lisätä paikallaolon mukaan.

Muista myös erikseen vapauttaa koirasi namin jälkeen eli esimerkiksi innoissasi sano vapaa (mikäli koiralle on opetettu erikseen vapautuksen vihje!) ja voit heittää palkkion hiukan kauemmaksi, jolloin koira lähtee palkkion perään ja palatessaan takaisin pääsette taas aloittanut harjoituksen alusta.

 

 

 

MITEN VOIT KEHITTYÄ NOPEAMMAKSI

On erilaisia tapoja kehittyä itse nopeammaksi palkkauksen suhteen. Näissä harjoituksissa ei ole tarkoitus ottaa koiraa mukaan ollenkaan ja mieluiten vielä niin että koira ei olisi lähellä koska tarkoitus olisi harjoitella nimenomaan palkkasanan käyttöä.

 

HARJOITUS 1

Tähän tarvitset eri värisiä paperi lappuja, pöydän, toisen henkilön, nameja ja astian.

Tarvitset alkuun 2 eri väristä lappua mitkä saat pöydän reunaan kiinni laput kattoa kohden. Toinen henkilö kuka toimii ”koirana” ja itse toimit koiran käytöstä vahvistavana henkilönä. ”Koiralla” on kädessään useita eri järjestyksessä olevia värilappuja mistä vastaavat sinun edessäsi olevia kiinnitettyjä värilappuja. ”Koira laittaa nopeasti pöydälle pinkastaan yhden värilapun ja sinun tehtäväsi olisi mahdollisimman nopeasti läpsäistä vastaavan värin lappua edessäsi ja samalla hetkellä kun kätesi osuu lappuun sanoa sovittu sana.

Harjoitusta voi vaikeuttaa siten, että vieressäsi on astia ja toisessa kädessäsi nameja. ”Koira” laittaa pöydälle värilapun, sinun tehtäväsi on nopeasti merkata oikea käytös koskemalla vastaavaa väriä edessäsi ja samalla hetkellä sanoa palkkasana ja sen jälkeen nopeasti tiputtaa nami toisesta kädestäsi astiaan. Tavoitteena olisi saada nämä 2 asiaa tapahtumaan 2 sekunnin aikana. Alkuun kannattaa ottaa pidempi aikaikkuna ja lyhentää aikaikkunaa kun reagointikyky kehittyy. Harjoitusta voi myös vaikeuttaa siten että värejä tulee enemmän, jolloin tarkkuus harjoituksessa kasvaa.

 

HARJOITUS 2

Tämä harjoitus haastaa sinun reagointiasi. Tarvitset nameja, astian ja toisen henkilön. Toinen henkilö sanoo erilaisia sanoja ja olette etukäteen sopineet sanan mitä haluat vahvistaa. Kuullessasi sovitun sanan sinun tehtäväsi on sanoa palkkasana ja tiputtaa astiaan nami. Mikäli et kuule sovittua sanaa – et tee mitään. Harjoitus vaikeutuu siten, että toinen henkilö antaa alkuun tiuhaan sovittua sanaa, jolloin alat ehkä sanan kuullessasi jo ennakoimaan palkkasanan sanomista ja namin laittamista astiaan. Joudut todella keskittymään harjoituksessa ja tavoitteena olisi, että palkkasana ja namin tippuminen astiaan tapahtuisi sekunnin aikana sanan kuulemisesta.

 

HARJOITUS 3

Tarvitset toisen henkilön, korttipakan, nameja ja astian. Sekoittakaa pakka hyvin ja sopikaa palkittavaksi asiaksi jokin tietty numero, jokin tietty maa, tai esimerkiksi kaikki (punaiset ja mustat) numeroissa 1-3/ 5-8 jne tai vain punaiset numeroilla 1-3 tai vain mustat numeroilla 5-8 jne. Kun säännöt on sovittu eli tiedät mitä kortteja sinun pitää saada vahvistettua sekunnin aikana siitä kun näet kortin, niin voitte aloittaa. Toinen henkilö laittaa pöydälle yksi kortti kerrallaan pakasta kortteja ja sinun tehtävänä on olla tarkkana ja heti merkata palkkasanalla ja tiputtamalla nami astiaan kun näet kortin mitä haluat vahvistaa.   Mitä enemmän on erilaisia kortteja mitä sinun tulee nopeasti kyetä vahvistamaan – sitä haastavampi harjoitus on. Alkuun aikaikkuna kannattaa olla pidempi, jotta pääsee hyvään rytmiin harjoituksessa ja tällöin aikaikkunaa voidaan pienentää.